Muurschildering Café Voortuin

Bij het altijd gezellige Café Voortuin in Utrecht kun je terecht voor een goede kop koffie met een krantje, of uitgebreid borrelen na een lange dag. Het café zit tegenover de Neude aan het begin van de Voorstraat.

2011
Het was 2011 toen ik gevraagd werd door Voortuin eigenaren Hensley en Koen om de zithoek achterin wat sfeer te geven met een muurschildering. De Voortuin zou binnenkort openen en ik had toen één andere muurschildering op mijn naam staan. Ik kende Hensley uit de horeca en zodoende kreeg hij het idee voor een muurschildering bij de Voortuin.

Achterin liep de lambrisering gewoon door en er hingen een aantal afbeeldingen van de surrealistische schilderijen van Michael Sowa aan de muur. Sowa’s schilderijen hebben vaak dieren in de hoofdrol, zo ook een afbeelding van een frivool varkentje dat in een vijver springt genaamd Kohler’s Varken.

Voortuin Blog foto's
Café Voortuin in 2011 met de oude zithoek en lambrisering achterin. 

Doorkijk
Bij de opening van café Voortuin was de bar korter met ernaast een muurtje, te zien op de foto. Voor de muurschildering hebben we samen gekeken naar de wensen van de café eigenaren. Zij wilden graag een doorkijk om de zithoek groter te laten lijken. Op basis hiervan heb ik verschillende mockups gemaakt, zo ook een variant met het springende varkentje omdat dit zo’n grappig beeld was.

Het originele schilderij bevatte niet de diepte van een doorkijk dus ben ik gaan kijken hoe ik dit kon toevoegen en tevens een ‘bruggetje’ kon maken naar Utrecht. Ik ging met mijn fotocamera op pad door Utrecht en al fietsend kwam ik bij de Plompetorengracht, het bleek de ideale brug om toe te voegen aan de afbeelding! In het originele schilderij van Sowa springt het varkentje in een vijver maar in mijn versie lijkt het varkentje zo de Utrechtse grachten in te springen. En voilà, zo ontstond het ontwerp voor de huidige muurschildering.


Work in progress…

Voortuin blog foto's

Voortuin blog foto's
Jump when ready..!

Het begin van…
De muurschildering bij de Voortuin was een van mijn eerste grotere projecten en het begin van mijn carrière als zelfstandig kunstenaar. Ik bedank Hensley en Koen dan ook dat ze mij de kans hebben gegeven om hun café te voorzien van deze gave muurschildering.

Inmiddels is het springende varkentje in Café Voortuin een herkenbaar punt in Utrecht geworden voor veel mensen. De muur is inmiddels weg en de bar om de hoek doorgetrokken. Ben je in de buurt? Loop eens binnen en kom een gezellig biertje aan de bar of op het terras drinken, je kan er ook je eigen broodje meenemen dankzij het Bring Your Own concept. www.cafevoortuin.nl

Voortuin blog foto's
Het resultaat van de muurschildering bij Cafe Voortuin.

Voortuin blog voorkant foto

@